Info/ Contact

NL/ EN

Rik Kooke is opgegroeid in Veldhoven, Noord-Brabant, waar hij als kleine jongen al enorm geïnteresserd was in het leven van dieren. Zo werden grote kruisspinnen op het voetbalveldje tegenover zijn huis verzameld en in kleine glazen jampotjes vergezeld met allerlei takjes, blaadjes en andere insecten die als lunch of diner voor de spinnen konden dienen, maar tegelijkertijd werden allerlei huisspinnen vanuit huis buiten in de bosjes gezet omdat ze anders in de stogzuiger van zijn moeder, of met de afwas in de gootsteen, verdwenen. Voor beide spinnensoorten liep het eigenlijk nooit zo goed af. Andere experimenten met kleine wezens, zoals het delen van een worm om leven te geven aan meerdere schepsels, het onteigenen van een hamster en het laten opgroeien in de natuur, of het uitbroeden van een ei van een gans kenden allen net zulke fatale gevolgen, en leerden Rik al op jonge leeftijd dat je de natuur maar beter zo kunt laten als zij is.

De natuur is altijd een belangrijke drijfveer gebleven in zijn leven en het zal dan ook geen verrassing zijn dat Rik na de middelbare school biologie ging studeren aan de universiteit van Utrecht. Na zijn studie vervolgde hij zijn weg naar Wageningen Universiteit om in 2014 te promoveren op de genetica van een plantje, de zandraket, die veelal voorkomt tussen de straatstenen en die sommigen onder ons denigrerend onkruid zouden noemen, maar desalniettemin voor de wetenschap van immens belang is, en ook wel ‘modelplant der wetenschap’ wordt genoemd. In december 2018 heeft Rik ook de 3-jarige oplediding van de fotoacademie afgerond met "het Monster van Brabant" als eindproject.

Zijn werk gaat veelal over de complexe interactie tussen mens en natuur, en hij vraagt zich af in hoeverre natuur en cultuur (mens) van elkaar gescheiden zijn. Zijn deze scheidslijnen werkelijk aanwezig of worden zij slechts gecreëerd door de mens? Zijn wij zelf en al wat wij maken ook niet onderdeel van de natuur en zetten wij de evolutie niet gewoon verder? Zijn onze ver doorgekweekte landbouwdieren of pluimveerassen nog natuur? En hoe zit dat met dieren of planten die gecreëerd worden door nieuw gentechnieken? Hoe verhoudt een oerbos zich tot een Nederlands bos?